Informatie voor dierenartspraktijken 

Vragen betreffende de eigenaar rond euthanasie

Voor eigenaren is het heel zwaar om de beslissing te moeten nemen voor hun dier “dat het niet meer gaat”. Maar er zijn situaties waardoor het nemen van deze beslissing nog meer beladen is. Als dierenarts en para-veterinair is het goed om van deze situaties op de hoogte te zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden. Om deze situaties te kunnen bespreken is het heel belangrijk dat er voldoende tijd is om rustig een gesprek te voeren met de eigenaar. Niet alleen over het dier, maar dus ook over de eigenaar zelf. Drie situaties die eigenaren extra belasten en die best vaak voorkomen worden hieronder besproken.

Last link pet
Een last link pet is een huisdier dat verbonden is aan een andere persoon, die eerder overleden is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de hond van een overleden partner of de kat van een overleden kind. Zo’n dier is voor de eigenaar vaak de laatste tastbare herinnering aan de overleden persoon. Als zo’n dier doodgaat of geëuthanaseerd moet worden, komt er vaak ook oud verdriet naar boven van het verlies van de verbonden persoon. Het verdriet is dan dus niet alleen om het dier, maar ook om de verbonden persoon.

Band tussen dier en eigenaar
Het verschilt per eigenaar hoe diep de band is met hun huisdier, maar ook tussen dieren van eenzelfde eigenaar kan die band verschillen. Hoe dieper de band, des te heftiger is het verdriet. Regelmatig vertellen mensen dat ze met die ene kat of hond een hele bijzondere band hebben. Bijvoorbeeld omdat die kat hen altijd komt troosten als ze zelf verdrietig zijn of omdat de hond de eigenaar door een moeilijke periode in diens leven heen geholpen heeft. De impact van het komende verlies van zo’n dier kan heel zwaar zijn voor de eigenaar.

Eerdere negatieve ervaringen van de eigenaar met de euthanasie van een ander dier

Als mensen eerder een dier hebben moeten laten euthanaseren en dat is niet goed gegaan, kan dat een hele grote drempel zijn om voor het huidige dier ook de beslissing te moeten nemen voor euthanasie. Het “ niet goed gaan” van een euthanasie kan op verschillende manieren zijn gebeurd. Dat kan meer veterinair technisch van aard geweest zijn, zoals dat het geven van injecties niet goed is verlopen of dat een dier heftig reageerde op de injecties. Maar het kan ook meer emotioneel van aard zijn, zoals dat de dierenarts een niet zo prettige opmerking heeft gemaakt tijdens de euthanasie of dat er onvoldoende tijd was om afscheid te nemen van het dier na het overlijden. Mensen kunnen hier heel lang last van blijven houden. Het is belangrijk om voor een volgende euthanasie hier eerst over te spreken. Wat is er precies gebeurd? Was er een reden voor waarom het zo verlopen is? Had het anders gekund?
Het is goed om aan eigenaren uit te leggen hoe een euthanasie normaal gesproken verloopt. Dat het een “goede dood” hoort te zijn, die rustig en snel verloopt. Ook belangrijk om te vermelden is dat euthanaseren tegenwoordig anders worden gedaan dan 10-20 jaar geleden. Er worden andere middelen gebruikt en ook andere methoden.