Informatie voor dierenartspraktijken 

Waarom een platform over het onderwerp ‘als een huisdier dood gaat’.

Sinds 2012 houden wij ons, als oprichters & partners van dit Platform op verschillende manieren bezig met dit onderwerp. We organiseren lezingen en workshops voor dierenartsen, paraveterinairen en diereigenaren. Een onderdeel hiervan voor dierenartsen en paraveterinairen is een bezoek aan een dierenuitvaartcentrum. Daarnaast stimuleren we dierenartsenpraktijken om gebruik te maken van de dierenuitvaartbox en/of de begraafcocon, om dieren na de euthanasie op een nette manier mee te kunnen geven aan de eigenaar (in plaats van in een blauwe zak of een doos van de groothandel).

 

We hebben gemerkt dat er bij diereigenaren veel behoefte is aan meer informatie over alles wat met euthanasie en afscheid van een huisdier te maken heeft. Eigenaren zien wat er humaan allemaal mogelijk is aan producten en diensten. Dat willen zij ook voor hun huisdier. Een huisdier is bovendien een volwaardig lid van het gezin geworden. En dat geldt niet alleen voor honden en katten, maar ook voor alle anderen dieren die mensen als huisdier kunnen houden, zoals konijnen, knaagdieren, vogels, vissen en reptielen.

Voor dierenartsen en paraveterinairen is euthanasie een onderdeel van de dagelijkse praktijkvoering, dat je zo goed mogelijk probeert uit te voeren. Dat wil zeggen technisch correct. En dat gebeurt ook zo. Voor eigenaren gaat het echter ook om het stukje ervoor en erna. Een euthanasie kun je maar een keer goed doen. Doe je het goed dan heb je waarschijnlijk een klant voor het leven. Doe je het niet goed dan hoort iedereen daarvan. Het gaat er dus niet alleen om of het technisch correct is uitgevoerd, maar ook om hoe de eigenaar het ervaren heeft.

Via deze website willen wij eigenaren op een centrale plek informeren over alles wat met euthanasie te maken heeft. Daarnaast willen wij dierenartsen en paraveterinairen handvaten geven om in de eigen praktijk meer te doen met dit onderwerp, om zo de beste service te kunnen bieden op dit gebied.

Voor meer informatie over dit onderwerp of bij vragen naar aanleiding van de website kunt u contact opnemen met info@alseenhuisdierdoodgaat.nl. Wij streven ernaar om uw mail uiterlijk binnen een week te beantwoorden.